

Aspiration | Respect | Confidence | Creativity | Resilience



Principal's Notes

Dear Families.

I wanted to take a moment to express my thanks to all the students who stayed behind to help with our recent Open Evening (nearly 200 in total!). It was our busiest one yet, with over 450 people coming to visit, explore the school, and watch our live lessons. The feedback we've received has been incredibly positive, and it's all thanks to the hard work and enthusiasm of our students and staff.

With just under a month to go before the application deadline, I'm delighted that we've already had a record number of first-choice applications for next September. If you've decided that you'd like to send your younger child to The Lowry Academy in September 2025, we encourage you to complete the application as soon as possible while we still have some spaces available. It's fantastic to see the school growing in popularity, and this is a reflection of the hard work and commitment of our staff and students.

This week our Year 7 students are about to go on an activity day at Haigh Hall—I hope they have a great time and remember to wear something warm and comfortable. For Year 8 parents, please make sure you read the letter in this publication from the NHS regarding HPV vaccinations, which will be given in school on 16th October. Additionally, for parents of children with SEND, please have a look at the letter regarding the annual Local Authority survey—it's a great opportunity for you to give your feedback.

Finally, our Year 11 mock examination timetable has now been published; exams begin just after the half term break. At this stage, all Year 11 students should be busy revising.

As always, please get in touch if you have any comments or questions.

Thank you for your ongoing support.

Warm regards, Claire Coy





Content List

Date: Friday 3rd October 2024

School Information	Year Group relevant to	Page Number
Mock Exam Timetable	Year 11	4 - 7
Education and Training after GCSEs	Families with school leavers	<u>8</u>
HPV Vaccination	Year 8	9 - 10
Community Information	Year Group relevant to	Page Number
Salford Annual SEND Survey	All Families with SEND	<u>11</u>
Upcoming Events	Year Group relevant to	Page Number
<u>Dates for your Diary</u>	Year 7 - 11	<u>12</u>





School Information

Year 11 Mock Exam Timetable

November 2024

		٧	Veek -2		
Period	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
renou	28/10/2024	29/10/2024	30/10/2024	31/10/2024	01/11/2024
Before School					
08:00-08:50					
Period 1					
09:00-10:05					
Period 2	1				
10:05-11:05					
	1				
Period 3	1	Spanish Speaking	Spanish Speaking	Spanish Speaking	Spanish Speaking
11:20-12:20		Exams	Exams	Exams	Exams
Period 4	1	(Individual times	(Individual times	(Individual times	(Individual times
12:20-13:20		taking place all day)	taking place all	taking place all day)	taking place all day)
	1		day)		
Period 5	1				
14:00-15:00					
Period 6					
15:00-15:30					

		V	Veek -1		
Period	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
renou	04/11/2024	05/11/2024	06/11/2024	07/11/2024	08/11/2024
Before School 08:00-08:50					
Period 1 09:00-10:05					
Period 2 10:05-11:05	Textiles Exam (11A in Room B1) Periods 1-5	(11C in Room B1) Periods 1-5	Spanish Speaking Exams (Individual times	Spanish Speaking Exams (Individual times	Spanish Speaking Exams & mop-ups (Individual times taking place all day)
Period 3 11:20-12:20	Spanish Speaking Exams				
Period 4	(Individual times	(Individual times	taking place all	taking place all day)	
12:20-13:20	taking place all day)	taking place all day)	day)		
Period 5 14:00-15:00					
Period 6 15:00-15:30					Maths Booster 14:00 - 15:30

Aspiration | Respect | Confidence | Creativity | Resilience



Week 1					
Period	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
Period	11/11/2024	12/11/2024	13/11/2024	14/11/2024	15/11/2024
Before School 08:00-08:50	Maths Booster 08:00 - 08:50	Science Booster 08:00 - 08:50	English Booster 08:00 - 08:50	Maths Booster 08:00 - 08:50	Science Booster 08:00 - 08:50
Period 1 09:00-10:05 Period 2 10:05-11:05	Maths (Paper 1) Calc 1hr 30 min (09:00 - 10:30)	Biology Comined Science 1hr 15 min (09:00 - 10:15) Biology Triple Science 1hr 45 min (09:00 - 10:45)	English Language 1hr 45 mins (09:00 - 10:45)	Maths (Paper 2) Calc 1hr 30 min (09:00 - 10:30) Geography Booster (10:30 - 11:05)	Chemistry Combined Science 1hr 15 min (09:00 - 10:15) Chemistry Triple Science 1hr 45 min (09:00 - 10:45)
		Break 1	11:05 - 11:20		
Period 3 11:20-12:20	History Booster (11:20 - 11:55)	Engineering Booster (11:20 - 11:45)	Spanish Booster (11:20 - 11:55) Spanish	Geography 1hr 45 (11:20 - 13:15)	Music Booster (11.20 - 11:55) Hopitality & Catering Booster (11:20 - 11:55)
Period 4 12:20-13:20	History (Paper 1) Medicine 1hr 20 mins (12:00 - 13:20) Engineering Unit 1 1hr 30 mins (11:50 - 13:20)	Unit 1	Paper 4 Writing Foundation 1hr (12:00 - 13:00) Higher 1hr 15min (12:00 - 13:15)		Music Component 3 1 hr (12:00 - 13:00) Hospitality & Catering 1 hr (12:00 - 13:00)
Lunch 13:20 - 14:00					
Period 5 14:00-15:00 Period 6 15:00-15:30	Science Booster 14:00 - 15:30	English Booster 14:00 - 15:30	Maths Booster 14:00 - 15:30	Science Booster 14:00 - 15:30	RE Booster 14:00 - 15:30



Week 2					
Period	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
	18/11/2024	19/11/2024	20/11/2024	21/11/2024	22/11/2024
Before School 08:00-08:50	RE Booster 08:00 - 08:50	English Booster 08:00 - 08:50	Maths Booster 08:00 - 08:50	Spanish Booster 08:00 - 08:50	Science Booster 08:00 - 08:50 Psychology Booster 08:00 - 08:50
Period 1 09:00-10:05	P:00-10:05 Religious Studies Christianity Paper 1 1hr 45 (09:00 - 10:45)	English Literature 2hrs 15 mins (09:00 - 11:15)	Maths Paper 3 (Non Calc) 1hr 30 min (09:00 - 10:30)	Spanish (Paper 1) Listening Foundation 35 mins (09:00 - 09:35) Higher 45 mins (09:00 - 09:45)	Physics Combined Science 1hr 15 min (09:00 - 10:15)
Period 2 10:05-11:05				Spanish (Paper 3) Reading Foundation 45 min (09:50 - 10:35) Higher 1hr (09:50 - 10:50)	Physics Triple Science 1hr 45 min (09:00 - 10:45)
		Break 1	11:05 - 11:20		
Period 3 11:20-12:20 Period 4 12:20-13:20	Home Languages (Paper 1) Listening F=35mins & H=1hr (Paper 3) Reading F=45mins & H=1hr 11:20 - TBC	History Booster (11:20 - 11:40) History Germany (Paper 3) 1 hr 30 mins (11:50 - 13:20)	Computer Science Booster (11:20 - 11:45) Computer Science 1hr 30 min (11:50 - 13:20)	Health & Social Booster (11:20 - 11:45) Health & Social 1hr 30 mins 11:50 - 12:20	Drama Booster (11:20 - 11:55) Drama 1hr 5 min (12:00 - 13:05) Psychology 1hr 45 mins (11:20 - 13:05)
Period 5 14:00-15:00	English Booster 14:00 - 15:30	Maths Booster 14:00 - 15:30	Home Languages (Paper 4) Writing F=45mins & H=1hr 15mins (14:00 - TBC)	History (Paper 2) Anglo Saxon 1hr (14:00 - 15:00)	
Period 6 15:00-15:30			Spanish Booster 14:00 - 15:30 History Booster (Non Spanish) 14:00 - 15:30	Science Booster 14:00 - 15:30	

Aspiration | Respect | Confidence | Creativity | Resilience



		W	/C 02/12		
Period	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday
rellou	02/12/2024	03/12/2024	04/12/2024	05/12/2024	06/12/2024
Before School					
08:00-08:50					
Period 1					
09:00-10:05					
Period 2					
10:05-11:05					
Period 3	Art Exam	Art Exam	Art Exam		
11:20-12:20	Periods 1-5	Periods 1-5	Periods 1-5		
Period 4					
12:20-13:20					
Period 5					
14:00-15:00					
Period 6					
15:00-15:30					



School Information

Education and Training after GCSEs

Thursday 17th October, 6pm-7pm, Swinton Gateway (or online)

SIASS and the Skills and Work Team will be hosting the first of three events over the academic year aimed at school leavers (and those already in Further Education who might not be sure of next steps) who have SEND, and want to know what education, employment and training opportunities are available across the city.

This informative workshop goes through the different types and levels of courses, and has a particular focus on those with additional needs.

The session will be delivered online at Swinton Gateway (parents/carers must book on for numbers) or can be accessed virtually by e-mailing <u>SIASS@salford.gov.uk</u> and a link will be sent out to parents, carers and young people.





School Information

Sept 2024

Salford Care Organisation
Northern Care Alliance
NHS Foundation Trust

Dear Parent / Carer,

lmms.team5-19@nca.nhs.uk 0161 206 8821

Human Papilloma Virus Vaccination (HPV) is usually offered to children in Yr 8 approx. age 12-13. During recent years we have widened the programme to now include boys and girls, through the extension of the programme it has already started to strengthen the protection offered to young people of Salford and will continue to prevent more cases of HPV related cancers in the future.

The 0-19 Immunisations team alongside the School Nurses are working in partnership with your child's school to deliver this first high school age vaccinations. This vaccination is not routinely offered at GP practices. All Immunisations are extremely important and this is to ensure that your child is protected later in life, The HPV vaccination is a **ONE DOSE course** of injections and will be offered to your child, in school by nurses.

The School Nurses are now using an electronic platform for consenting and information delivery, which is a faster, more efficient and a safer way to deliver your child's health information back to the team.

STEP 1: Please either register for an account if this is your first time using the Thomson parent portal or login if you have already created an account. If this is your first time registering, you will receive an email to confirm your account and set a password.

STEP 2: Once you login you can read the information on this year's HPV vaccination campaign and submit the form so that you can receive your electronic results letters. You will have the opportunity to opt out of the vaccination program, if you do not complete a form telling us YES or NO, we will not be able to vaccinate and protect your child.

The electronic consent form allows you to refuse the <u>ONE DOSE course</u> of HPV vaccine for your child however, if you are thinking of taking this step please talk to your GP or ask to speak to your school nurse first, it is very important that you take this opportunity to protect your child against this very serious disease.

It is vital the consent form is completed as soon as possible, or on receiving this link, as we will be visiting your child's school during this term.

If you have any problems with the above consent form link, please contact School screener parent support line on 020 3958 4181 or email <u>parentsupport@schoolscreener.com</u>



Please click the link below.

https://app.schoolscreener.com/Portal/#/Salford/g/SiHPV2425

All health-related information is kept confidential however, in some instances this may be shared on a need-to-know basis with other services including the school, to enable better support for your child in school. The School Nurse's will contact you to discuss the need to share other health-related information where relevant.

Should you have any questions about the School Age Immunisation Programme please contact us via the email address above and we will endeavour to respond to you within 48 hours.

Yours faithfully,

Salford 0-19 Immunisations Team



Community Information

Dear Parent / Carer,

Salford Parent Carer Forum, alongside partner agencies in Education, Health and Social, undertake a yearly SEND survey, to give our Parent Carers the opportunity to share their views and have their say on SEND in Salford.

If you have a child/young person aged 0-25 with SEND and live in Salford, please take a few minutes to complete the survey by clicking the link below.

The survey is open until midnight on Friday 1st November.

Salford Annual SEND Survey (2024)





Diary dates

Please make a note of the following dates, further information will be sent to families closer to specific events:

Date(s)	Relevant to	Event
Monday 7 th October & Friday 11 th October	Year 7	Trip to Haigh Hall – see letter for your child's visit date
Wednesday 16 th October	Year 8	Nurses in School – HPV vaccination
Friday 18 th October	All Families	School closes for half-term at 3pm
Monday 21 st – Friday 25 th October	All Families	Half-Term
Monday 28 th October	All Families	School re-opens, all students to be in school for normal registration time
Wednesday 30 th October	Year 7 – 9	Key Stage 3 Halloween Disco
Thursday 31 st October	Year 7	Settling in Evening